Ce este un server dedicat?

Un server dedicat inseamna ca noi, Green Bit, iti punem la dispozitie un server (hardware), configurat conform necesitatilor tale, care lucreaza doar pentru tine. Un server dedicat inseamna securitate sporita, flexibilitate, viteza si stabilitate. Tu esti singurul care are acces la administrarea acestui server.

Definia termenului Server:
În tehnologia informatiei, un server este un program de aplicatie care furnizeaza servicii altor aplicatii (numite aplicatii client), aflate pe acelasi calculator sau pe calculatoare diferite. De obicei, aplicatia server asteapta conexiuni din partea aplicatiilor client. Se mai numeste server si calculatorul pe care ruleaza una sau mai multe asemenea aplicatii. Deseori solutia pentru aplicatii mari cu multi utilizatori se bazeaza tocmai pe arhitectura client-server, care consta din cel putin 2 aplicatii (si deseori cel putin 2 computere).

Descriere Server:
În zilele noastre serverele se aseamana fizic cu celelalte calculatoare uzuale, desi configuratia hardware este deseori optimizata pentru functionarea lor ca servere. Multe componente de hardware sunt identice cu cele ce le gasim într-un calculator personal. Totusi serverele ruleaza sisteme de operare si programe specializate care sunt foarte diferite fata de cele folosite pe calculatoare personale si statiile de lucru.

server dedicat

Serverele nu trebuie confundate cu calculatoarele de tip mainframe, care centralizeaza informatii si proceseaza activitatile firmelor mari. Un mainframe poate în principiu sa functioneze simultan si ca server, sau chiar ca mai multe servere virtuale, pe lânga toate celelalte activitati. Multe companii mari folosesc ambele tipuri de calculatoare, anume si mainframe, si servere. Acestea din urma sunt de obicei mici, multe si descentralizate.

Serverele deservesc resurse hardware care sunt partajate si pot uneori fi comandate de catre calculatoarele-client, cum ar fi imprimante (atunci serverul se numeste print server) sau sisteme de fisiere (atunci el se numeste file server). Aceasta partajare permite un acces si o securitate mai bune; ea poate reduce cheltuielile pentru dispozitivele periferice.

Istorie:
Serverele au aparut în paralel cu retelele de calculatoare. Retelele permit calculatoarelor sa comunice unul cu celalalt, iar cu cât reteaua este mai mare apare nevoia ca un calculator sa ia rolul de server care sa deserveasca alte calculatoare (acestea interactionând eventual direct cu utilizatorii umani), care îsi asuma la rândul lor rolul de client.

Si dupa aparitia serverelor retelele s-au dezvoltat si au crescut mai departe; în schimb minicomputerele – care erau mai eficiente decât cele personale dar mai putin eficiente decât mainframe-urile – au disparut sau au fost “absorbite” de unele din aceste servere (au preluat rolul de server).

Aparitia retelelor cu calculatoare personale, a Internetului si raspândirea utilizatorilor acestor servicii au dat un impuls puternic dezvoltarii serverelor.

Dispozitive de tip server:
Cu toate ca serverele pot fi construite, din comoditate, din componente obisnuite de calculatoare, este necesar ca pentru operatii rapide si de mare amploare, serverele sa foloseasca configuratii hardware optimizate pentru aceste cerinte.

De exemplu, serverele au încorporate în ele componente mecanice de “rezistenta industriala”, cum ar fi hard disc-urile si ventilatoarele, fiind de performanta si fiabilitate mare, bineînteles la preturi mari. Aspectul estetic este ignorat, pentru ca acestea sunt montate în camere tehnice, si sunt vazute doar de cei ce le întretin sau le repara. Cu toate ca serverele ofera mult spatiu pe disc, pentru marirea sigurantei în functionare sunt folosite hard disc-uri de capacitate mica, numeroase, interconectate în mod special. Viteza microprocesorului poate fi mult mai mica la un server în comparatie cu un calculator personal. Operatiile de intrare/iesire sunt executate mult mai rapid în cazul lipsei interfetei grafice a utilizatorului (GUI), si în aceste cazuri se mareste puterea de calcul în favoarea altor procese. Folosirea mai multor microprocesoare duce la o mai mare fiabilitate în comparatie cu un singur microprocesor.

Lipsa GUI (sau faptul ca este foarte rar folosita) face ca sa nu fie necesara instalarea de placi grafice sofisticate. De asemenea nu sunt absolut necesare nici alte componente cum ar fi placa de sunet.

Pentru ca serverele trebuie sa lucreze în mod continuu cu mare siguranta, se folosesc de exemplu ventilatoarele zgomotoase dar eficiente si sigure, sau, în unele cazuri, sisteme centralizate de aer conditionat. De asemenea se folosesc Uninterruptible Power Supplies (UPS-uri) pentru a fi siguri de continuitatea de alimentare cu energie electrica, astfel ca penele din reteaua publica de curent sa nu provoace stricaciuni ireparabile.

Comments are closed.