Ce este un Server Virtual / VPS?

Un server virtual privat (VPS) este o masina virtuala oferita de un furnizor de servicii de gazduire. Un VPS, chiar daca virtualizarea este la nivel de software pe acelasi calculator fizic cu alti clienti de servere virtuale, in mare respecta functionalitatea unui server fizic separat; este dedicat nevoilor individuale ale clientului, ofera confidentialitatea unui computer fizic separat si poate fi configurat sa ruleze un software de server.

Cu alte cuvinte un VPS este o sectiune dedicata a unui server care este divizat sau partitionat in mai multe parti pentru a opera precum niste servere multiple. VPS-urile sunt de fel cu un pas in fata gazduirii web standar (shared hosting) si cu un pas in spatele gazduirii dedicate (servere dedicate).

virtualization-diagram

Virtualizarea extinde acest concept de baza la server ca un intreg. In modelul traditional, sistemul de operare imparte accesul la resurse, dar totusi ramane o singura masina. In modelul serverului virtual se ofera “impartirea” la mai multe decat un singur computer, unitati de disk, memorie RAM etc.. Chiar daca resursele sunt impartite mai multor utilizatori, virtualizarea ofera un nivel ridicat de securitate deoarece fiecare server virtual este izolat fata de celelalte. Fiecare server virtual poate rula un sistem de operare complet si poate fi independent restartat, oprit, reinstalat etc..

Serverul fizic ruleaza un “hypervisor” care este insarcinat cu crearea, eliberarea si administrarea resurselor catre sistemele de operare “oaspete” (guest) sau masini virtuale. Aceste sisteme de operare oaspete au alocate o parte din resursele serverului fizic, intr-o maniera prin care oaspetele nu e constient ca exista si alte resurse fizice in afara de cele alocate pentru el de catre hypervisor.

Intr-un mediu complet virtualizat, “oaspetele” este prezent cu un set de echipamente hardware emulate sau virtualizate si nu este “constient” ca acest hardware nu este cu adevarat fizic. Hypervizorul trebuie sa traduca si sa converteasca cererile de la oaspete catre resursele adevarate de pe gazda (serverul fizic). Aproape toate sistemele pot fi virtualizate prin aceasta metoda deoarece nu necesita modificari ale sistemului de operare. Totusi este nevoie de un procesor (CPU) care suporta virtualizarea pentru ca hypervizorul ce efectueaza virtualizarea hardware (completa).

Cele mai bune exemple de “hypervisori” sunt OpenVZ si KVM.

Poate fi considerat un VPS un server Cloud?
Un VPS care este dinamic (poate fi modificat in timpul rularii) este adesea mentionat ca un server de tip cloud. Atribute cheie pentru aceasta sunt:
- Resurse suplimentare hardware pot fi adaugate in timpul rularii.
- Serverul (VPS-ul) poate fi mutat pe un alt echipament in timpul rularii.

Comments are closed.